Valtuustoaloite 14.5.2018
Henkilöstömitoitukseen sitoutuminen sosiaalityö ja perhepalvelut tulosalueella
Esitämme, että Vaasan kaupunki sitoutuu talousarviossa henkilöstömitoitussuosituksiin sosiaalityö ja perhepalvelut tulosalueella.
Esitämme seuraavia mitoituksia:
–Sosiaalityö, vammaispalvelut ja kotouttaminen: 30-40 asiakasta/työntekijä (tällä hetkellä 90 -100 asiakasta)
– Lastensuojelussa: 30-40 asiakasta/työntekijä (tällä hetkellä 47-54 asiakasta)
Ensisijaisen tärkeää mitoituksen toteutuminen on lastensuojelussa, sillä lastensuojelun tila on jo pitkään ollut maanlaajuisesti kriisissä. Vaasassakin asiakkuudet ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi ja muutos näyttää olevan pysyvä. Kaikki mahdolliset tehostamistoimet on jo tehty, mutta työntekijöitä tarvitaan yksinkertaisesti enemmän. Määräaikaiset vakanssit eivät ole asiakaslähtöinen tai aitoon tarpeeseen vastaava ratkaisu.
Myös sosiaalityössä (aikuiset sekä lapsiperheet), vammaispalvelussa ja kotouttamisessa mitoitukset on syytä toteuttaa niin, että henkilökunnalla on aito mahdollisuus tehdä vaikuttavaa ja laadukasta työtä, jolla katkaistaan työttömyyden ja syrjäytymisen kierre.
Vaikuttava sosiaalityö ei ole pelkästään resurssikysymys, vaan työotteella on myös suuri merkitys. Sosiaali- ja terveystoimen tulosalueella on käynnissä laadun kehittämistyö, jonka onnistumiseen tulee myös valtuuston sitoutua turvaamalla riittävät resurssit mitoituksen kautta, jotta työntekijät kykenevät ja jaksavat toteuttaa laadukasta työskentelyä. Vaasa on myös mukana hallituksen kärkihankkeessa lapsi- ja perhetyön muutosohjelmassa (LAPE). Aika mitoitukseen sitoutumiseen on siis paras mahdollinen juuri nyt. Tuleva sote-uudistus ei muuta alueen sosiaalityön tarvetta, vaikka sen järjestäjätaho tulee muuttumaan.
Oikea mitoitus, oikea-aikainen palvelu ja hyvä laatu ovat avainasemassa sosiaalityön vaikuttavuuden suhteen. Mitä useampi asiakas saa aidosti avun sosiaalityössä, sitä enemmän pienenevät myös kaupungin kustannukset ja sitä enemmän resursseja voidaan suunnata ennaltaehkäiseviin palveluihin. Henkilöstön jaksaminen vähentää myös sairauspoissaolojen kustannuksia.
Henkilöstömitoitukseen sitoutuminen ei poista tarvetta ja velvollisuutta panostaa ennaltaehkäiseviin toimiin, vaan kevyiden ja raskaiden toimien tasapaino on kuntalaisten hyvinvoinnin edellytys. Pitkän tähtäimen kestäviä rahallisia säästöjä tulee hakea oikein kohdennetuilla panostuksilla asiakaslähtöisiin, ennaltaehkäiseviin palveluihin kuten esimerkiksi koulukuraattoreihin ja -psykologeihin, perhetyöhön, päihde ja mielenterveystyöhön, neuvolapalveluihin ja ennen kaikkea yli ammattirajat ylittävään yhteistyöhön. Tämän hetken tarvetta lisäresursointiin ei kuitenkaan voida sosiaalityössä, vammaispalveluissa, kotouttamisessa sekä lastensuojelussa ohittaa.
Panostukset sosiaalityöhön vaikuttavat suoraa Vaasan kaupungin strategiassa määriteltyyn kuntalaisten hyvinvointiin, turvallisuuteen sekä nopealiikkeiseen päätöksentekoon. Vaasan kaupungin tulee siis valmistella seuraava talousarvio huomioiden henkilömitoitukset sosiaalityön ja perhepalvelut tulosalueella.
14.5.2018 Vaasassa
Aino Akinyemi
Vasemmistoliitto